Jämförelse och skillnader mellan Kiropraktik, Naprapati, Osteopati, Sjukgymnastik och Massage

Boka tid för behandling

 

KIROPRAKTIK
Efter 5 års högskolestudier utfärdar socialstyrelsen legitimation och man får kalla sig kiropraktor. Kiropraktik är 100 år gammal konst att med händerna diagnostisera, behandla och förebygga besvär eller skador som orsakas av störningar i leder, muskler och nervsystem. Detta åstadkommer man med justeringar av låsta leder som i sig trycker på nerver som gör att muskler krampar och man får problem med rörelseomfånget samt smärta. Kiropraktor följer sedan upp behandlingen genom att erbjuda patienten rehabiliteringsövningar.

NAPRAPATI
Naprapati är en utfällning av kiropraktik Efter 4 års högskolestudier utfärdar socialstyrelsen legitimation och man får kalla sig naprapat. Syftet med naprapatbehandlingen är att återskapa kroppens naturliga rörelseförmåga och hjälpa kroppen att hitta en balans mellan rörlighet och stabilitet. Denna balans uppnås genom en kombination av olika manuella behandlingstekniker såsom massage, stretching, manipulation och mobilisering. Vid behov används även ultraljudsbehandling och akupunktur. Naprapaten lägger stor vikt vid uppföljning, ger råd om träning och ergonomi för att hjälpa dig undvika att få tillbaka dina besvär.

OSTEOPATI
Det finns ingen legitimation för Osteopater i Sverige och därför ingen behörighetsreglering för denna yrkesgrupp. Osteopaten går inte att jämföra med varken kiropraktisk behandling eller naprapatbehandling då osteopater anser att sjukdomar enbart är ett uttryck av störd kroppsfunktion, mekaniskt, fysiologiskt och psykologiskt. Osteopati är en manuell medicinsk behandlingsform där man i behandlingen stimulerar kroppens självreglerande förmåga att läka, genom optimering av rörelse strukturellt som funktionellt.

SJUKGYMNASTIK
Sjukgymnastprogrammet eller fysioterapiprogrammet. Efter 3,5 års högskolestudier utfärdar socialstyrelsen legitimation och man får kalla sig sjukgymnast eller fysioterapeut . En sjukgymnast arbetar med att bedöma, förebygga, lindra och bota hälsoproblem på såväl samhälls-, organisations-, grupp- och individnivå. Detta sker genom bland annat hälsovägledning, massage, föreläsningar eller hälsoprofilbedömningar förutom traditionell sjukgymnastisk behandling. Kiropraktisk behandling är ofta effektivare om det kombineras med sjukgymnastik.

Sjukgymnaster som arbetar med folkhälsa kallas ofta folkhälsoplanerare eller folkhälsosamordnare. Som sjukgymnast kan man arbeta inom många olika områden exempelvis sjukhus, företagshälsovård, ergonomi, rehabiliteringsteknik eller som personlig tränare.

MASSAGE
Massage betyder att man trycker, gnider eller knådar muskler. I syfte att öka blodgenomströmningen i musklerna som därmed bli mjukare och rörligare. Kiropraktorer hänvisar ofta till massörer för efterbehandling.

IDROTTSMASSAGE
Idrottsmassage är ett bra komplement till träning och tävling. Massagen kan förebygga muskulära skador, förkorta läkningsprocesser samt vara en del av återhämtningen efter hårda träningspass och tävlingar. Kiropraktisk behandling kombinerat med idrottsmassage är en bra kombination för idrottsutövaren.

 

Boka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår