Kiropraktik i Stockholm

Kiropraktik

Kiropraktik utförs av legitimerad kiropraktor, i syfte att öka rörligheten i leder och ge ökad blodgenomströmning i muskulaturen och därmed minska uppkommen smärta. 

Boka tid för behandling

Ledvärk och muskelsmärta beror på flertalet fall på låsningar i rörelseapparaten. Det kan vara allt från ett molande obehag till smärtor som är så intensiva att man tror att ryggen håller på att gå av. Kiropraktisk behandling av legitiermad kiropraktor är ett av det effektivaste sätten att återställa normala rörelsefunktioner och där med slippa smärtan.

Hur går behandlingen till?

Varje besök hos kiropraktorn börjar med att man blir undersökt. Kiropraktorn använder bland annat olika tester för att komma fram till vad som behöver behandlas. Man får sedan behandling på en särskild behandlingsbänk. Den vanligaste metoden är kiropraktisk justering, en form av manipulations behandling. Det första besöket tar mellan 20 och 30 minuter, och de övriga mellan 10 och 30 minuter. Oftast handlar det om några fåbehandlingar. Man kan också få råd och hemträningsprogram.

Varför får man ont?

De flesta ryggbesvär uppstår i nacken eller i de nedre delarna av ryggen, korsryggen eller ländryggen.

I dag är det inte känt varför man får ont i ryggen, men det finns flera olika teorier, till exempel om bristningar i ryggradens vävnader eller ihållande kramp i ryggmuskulaturen. Det diskuteras om det kan bero på tillexempel ojämn belastning, monotona arbetsuppgifter, dålig sittställning, felaktiga lyft, eller böjda och vridna arbetsställningar. Smärtan kan också bero på olika slags skador, till exempel idrottsskador, fall eller slag.

Vad innebär dålig funktion i lederna?

När man exempelvis böjer sig framåt sker normalt en liten rörelse i lederna som finns mellan kotorna i ryggraden. Alla de små rörelserna mellan kotorna bildar tillsammans en stor rörelse – man böjer sig framåt.

Om man är stel och har sämre rörlighet i några av ryggradens leder, men ändå ska böja sig på samma sätt, måste lederna i närheten kompensera stelheten. De normalt fungerande lederna får ta ut en större del av rörelsen, och riskerar att överbelastas. När det blir en sådan obalans störs ryggens normala funktion och en så kallad funktionsstörning har uppstått.

Sådana funktionsstörningar påverkar de andra strukturerna i ryggen, det vill säga muskler, diskar och nervbanor. Nervtrådar i närheten kan komma i kläm eller irriteras och orsaka smärtor, domningar och stickningar. Dessutom kan musklerna i närheten bli ojämnt belastade vilket orsakar smärta.

Sambandet mellan nervsystemet och hälsan?

Kiropraktik används för att utreda, behandla och förebygga störningar i kroppens muskel-, skelett- och nervsystem. Kiropraktik betonar sambandet mellan en god funktion i de här systemen och en god hälsa.

Ordet kiropraktik kommer från de grekiska termerna cheiro och praktikos som fritt översatt betyder att göra för hand.

Forskning

Ett växande antal publicerade vetenskapliga studier har visat goda resultat av kiropraktisk behandling.

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, redovisade år 2000 en genomgång av den vetenskapliga litteraturen om behandlingsmetoder vid rygg-eller nackbesvär. I rapporten står att det finns bevis för att manipulation, vid klar diagnos, kan ge smärtlindring vid plötsliga eller ihållande smärtor i nedre delen av ryggen. Andra rapporter har också visat att kiropraktisk behandling kan minska sjukskrivningstider och har få biverkningar.

 

 

Läs mer på SBU´s hemsida
http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Ont-i-ryggen-ont-i-nacken/ 

Boka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår